Ruoka ja nestehuolto

Ruoka ja nestehuolto

 
 

Seuraa meitä!

Retkikunta marssii vatsallaan. Lisäksi kaikki juotava sulatetaan lumesta ja jäästä. Toimintavarmat ja tehokkaat keittimet on avain onnistumiseen pitkässä reissussa. Keittimien käyttäminen on yksi riskialtteimmista hommista koko reissulla, joten keitinlaatikon toimivuus on ensisijaista turvallisuuden kannalta.

Keitinlaatikko

Retkikunta valmistaa itse keitinlaatikkonsa, jota käytetään teltan sisällä. Yksikään telttavalmistaja ei tätä toimintamallia suosittele, mutta voidaan puhua käytännössä standardista arktisilla hiihtovaelluksilla. Systeemi on sinällään simppeli; valmistetaan palonkestävä laatikko tai vastaava, jolla voidaan tarvittaessa tukahduttaa keittimet hetkeksi ja tämän turvin poistaa keitinlaatikko teltasta ulkosalle. Retkikunta valmistaa itse kevyen keitinlaatikkonsa, koska kaupallisesti näitä vempeleitä ei tiettävästi kukaan valmista. Retkikunnan keitinlaatikko on kevyempää tekoa; pohja on alumiinia ja reunukset valmistetaan palonkestävästä kankaasta.

Keittiminä käytämme meille entuudestaan tuttuja MSRn XGK EX keittimiä. Tämän toimintavarmempia liekinheittimiä ei ole. Minimaalinen määrä liikkuvia ja hajoavia osia, sekä lisäksi älytön teho (sekä meteli) on näiden pelien vahvuus. Matkaan lähtee kaksi keitintä ja neljä pumppua polttoainepulloineen. Polttoaineena käytämme kerosiinia, jota saadaan Grönlannista. Nämä penteleethän polttavat kaikkea whitegasistä dieseliin. Retkikunnalle keittimien osalta ei ole edes muita vaihtoehtoja kuin MSRn tutut vekottimet.

Kattilat

Retkikunnan varustuksesta löytyy yksi erittäin poikkeava varuste keittiö-osastolta. Käytämme lumensulatukseen jättimäistä alumiininuotiopannua jota on tuunattu MSRn Heat Reflector lämpösäleiköillä. Talven 2014 testireissuilla kyseinen viisilitrainen veijari nimettiin jostain syystä Sergeiksi. Kiehuvan veden kanssa läträäminen teltassa on hazardia hommaa ja yksi vakavahko onnettomuuskin suomalaisten retkikuntien historiasta kiehuvan kanssa pelaamisesta löytyy. Pannusta on leppoisaa ja turvallista kaadella vesiä absidissa. Ruokaa laitamme Primuksen kolmelitraisella Etapotilla jonka pohjasta löytyy nerokas lämpösäleikkö tehostamaan keittämistä, lisäksi samanlainen MSRn reflectori on viritelty tähän kattilaan.

Lounaat syömme solidaarisesti yhdestä isosta puolitoistalitraisesta Primuksen ruokathermoksesta. Toinen siemailee juomaa ja samalla toinen lappaa murkinaa naamariin, samalla säästetään myös painossa yhden ruokatermoksen verran.

 

057

Thermoksien kanssa saa pelata vähän joka välissä

Juomahuolto

Nesteyttäminen on todella tärkeää hommaa. Pakkasen paukkuessa termoksesta on mahtava siemailla tauoilla kuumaa kaakaota tai teetä. Kolme kappaletta litraisia per mies riittää mainiosti. Lisäksi mukana on Nalgenen kovamuoviset juomapullot, joita uskaltaa säilyttää myös makuupussin sisällä yöllä. Nestettä pitää olla koko ajan saatavilla ja sitä kuluu koko ajan runsain määrin.

Lumesta ja jäästä sulatettu juomavesi ei sisällä suoloja samalla tavalla kuin hanavesi kotosuomessa. Siten veteen sekoitetaan välillä kaakaota, teetä ja urheilujuomaa. Nesteensaanti on myös kriittistä palautumisen ja päivittäisessä hiihtosuorituksessa jaksamisen kannalta.

 

Kilpis_V_

Testipöperöä testireissulta

Ruoka

Retkikunta kuivattaa itse lähes kaikki tarvittavat ainesosat muoniaan varten. Puolet retkikunnasta noudattaa tiukahkoa ruokavaliota joten lähes kaikki ruoka on gluteiinitonta ja laktoositonta. Siten valmisruokapussit ei retkikunnalle sovi. Lisäksi erilaiset palkokasvit, sipulit ja voimakkaat mausteet joudutaan jättämään pois. Harjoitusvaelluksilla on testattu erilaisia murkinoita ja löydetty sopivat ainekset pitämään hiihtäjät voimissaan. Päivittäin kulutus huitelee 5000-7000 kcal kieppeillä ja varmasti välillä ylikin, joten tankata joutuu.

Ruokiin lisätään runsaasti rasvoja yllämainitusta syystä, pelkkää pöperöä saisi syödä aika runsaasti saavuttaakseen vastaavat kcal-määrät. Ruoka-aineet pohjaa pitkälti kotimaisiin puhtaisiin aineksiin, kasvikset ja jauheliha muodostaa rungon jota höystetään muunmuassa kuivatuilla juustoilla. Grönlannin päästä hankitaan pekonia tukevoittamaan herkkuja.

Hiihtäessä tauoilla kiskotaan patukoita ja pähkinöitä höystettynä kuivatuilla hedelmillä.

Sapuskoiden pitää kulkea pienesti ja kevyesti, joten kuivattu murkina on ainoa looginen vaihtoehto.

 
pikkusw
punntise
Julbo_pikku
Lorpen_pikku
partioaitta_pikku
Marmot_logo
 
 
fischer
relaa_pikku
Synaptic_logo
shelby_pikku