Ylitys

Ylitys

 
 

Seuraa meitä!

DSC_4061

Itse ylitys aloitetaan 16.4.2015 Tasilaaqin alueelta Ammassalikista itärannikon edustalta ja suunnitelman mukaan päättyy 35-40 päivää myöhemmin Qasigiannguitin kylään länsirannikolla. Kaikkiaan matkaa on kuljettavana noin 700km. Hiihto aloitetaan rannikolta ja retkikunta kapuaa seuraavat viikot kohti jäätikön lakea. Jäätikön reunalla hiihtäessä pitää olla tarkkana railojen ja eritoten itärannikolla mahdollisten piteraq-tuulien kanssa. Piteraq-tuulet ovat jäätikön keskeltä alkavia puuskittaisia ja paikallisia ilmiöitä jotka voivat voimistua hirmumyrskylukemiin.

Rannikoilla sään pitäisi olla jokseenkin leuto lämpimän meren vaikutuksesta mutta keskellä jäätikköä pakkanen voi paukkua pitkälti yli 30 miinusasteessa.

Lähtö ei ole mahdollista aiemmin keväällä johtuen Grönlannin ja Tanskan tiukasta kontrollista jäätiköllä liikkuviin ryhmiin ja retkikuntiin. Myöskään myöhempi startti ei houkuttele, sillä länsirannikon jäätikön purkautumisalueet ja sulamisvedet pahenee vauhdilla kesäkuussa. Siten johtoajatuksena on tömäkkä startti heti huhtikuun puolivälissä ja saapuminen maaliin toukokuun lopulla.

GD_Pöllyttää

Pöllyävää lunta Ruotsin Sarekissa, lumi pöllynnee myös Grönlannissa

Retkikunnan päästyä jäätikköä ylemmäksi pitää päivämatkojen alkaa karttumaan alkua paremmin. Hiihdon alussa ahkiot on painavia ja ylämäki hidastaa hiihtoa. Painojen keventyessä ja maaston tasaantuessa päivittäin pitäisi saada kilometrejä kasaan yli 20 päivässä. Jos hiihdon oletetaan kestävän 35 päivää on keskimäärin päivän kuljettava matka noin 20 kilometriä. Tähän kun lisätään muutama taukopäivä tai myrskypäivä jolloin matka ei taitu sekä alun hidas eteneminen niin on kilometrien kasaan saaminen kriittistä hiihdon alusta alkaen.

Ylityksen loppuosalla pulkat pitäisi olla siinä määrin kevyitä kulutetun kerosiinin ja syötyjen ruokien osalta että matkan pitäisi taittua jo vauhdikkaasti. Jäätikön reuna-alueilla liikkumista hidastaa purkauma-alueet reunoilla. Jäätikkö muuttuu eräänlaiseksi labyrintiksi joka muodostuu seraceista eli jääpaasista ja railoista joiden lävitse pitää löytää reitti moreeniharjanteelle jota pitkin jäätiköltä päästään pois.

Jäätikön ylityksen jälkeen siirrytään jalkapatikkaan tunturiin. Viimeiset noin 60 kilometriä Qasigiannguitiin taitetaan tundramaisella tunturialueella ennen maaliin saapumista. Tunturiseikkailusta pitäisi selvitä muutamassa päivässä ennen jälleennäkemistä sivistyksen kanssa. Disco-lahden rannalla sijaitsevaan Qasigiannguitiin saavutaan toukokuun viimeisinä päivinä.

 
pikkusw
punntise
Julbo_pikku
Lorpen_pikku
partioaitta_pikku
Marmot_logo
 
 
fischer
relaa_pikku
Synaptic_logo
shelby_pikku