Vaatteet

Vaatteet

 
 

Seuraa meitä!

GD_Mies_tuulessa

Olli myräkässä

Arktisen retkikunnan vaatettaminen on tavallaan sangen simppeliä puuhaa ja tietoa sekä kokemuksia löytyy suomalaisilta retkikunnilta ja kokeneilta kulkijoilta paljon. Lisäksi retkikunta on liikkunut vuorilla, jäätiköillä ja tuntureilla runsaasti aiemmin. Pukeutumisen runkona on kerrospukeutuminen, eli ihoa lähinnä oleva alin kerros, tarvittaessa väliasuna käytettävä kosteutta siirtävä kerros ja päällimäisenä kuorikerros joka pitää sään ja tuulen ulkopuolella. Lisäksi tulee lajitelma erilaisia vaatekertoja, joita käytetään tauoilla ja leirissä.

Kuorivaatteet

Retkikunta käyttää Marmotin Goretex kuoriasuja, jotka on valmistettu ProShell-kankaasta. Järein kuorikangas kestää erinomaisesti kulutusta ja pitää sään kuin sään etäällä sekä luonnollisesti on täysin vedenpitävä. Vaikka jäätiköllä paukkuu pakkanen, niin 85kg ahkion vetäminen tuottaa sen verran paljon lämpöä, ettei kropan paleleminen pitäisi olla ongelma.

Käytössä retkikunnalla on Marmotin haalarimallin kuorihousu Alpinist Bib, jonka yläosa on tehty softshell-kankaasta. Alpinist kuoritakki suojaa ylävartaloa ja erinomainen huppu tuunattuna turkisreunuksella suojaa kelissä kuin kelissä. Hyvä huppu on A ja O, kun tuuli alkaa tuivertamaan.

Eristevaatteet

Tauoilla ja leirissä ei pulkankiskomisesta synny lämpöä, joten mies täytyy pitää lämpimänä jotenkin muuten. Tauoilla sujautamme päälle Marmotin Greenland Parka untuvatakit. Parka on yllättävän kevyt, mutta muhkea takki jossa kelpaa tauotella tai rakentaa lumimuuria teltan ympärille. Lisäksi valmistamme itse erittäin kevyet eristehameet Shelbyn materiaaleista, koska untuvahousut eivät ole kovinkaan käytännölliset ja tarvittaessa saamme riittävän suojan kevyellä hamosella. Paino on kuitenkin avain asemassa, kaikki kun kiskotaan itse mukana.

Teltassa vietetään pitkälti yli puolet kaikesta ajasta mitä hiihto kestää. Untuvatakkia ei kondensaation ja palovaaran takia voi sisällä käyttää, joten vedämme päälle Marmotin Variant-hybridifleecet. Takin rintamus on eristetty kevyellä synteettisellä materiaalilla ja hihat ovat Power Strech-fleeceä.

 Väli ja aluskerros

Pukeutumisen perusta on ihoa vasten oleva aluskerros. Käytämme Smartwoolin 250g/m2 paksuisia korkeakauluksellisia merinovillakerrastoja. Merinovilla on erittäin helppo ratkaisu monestakin syystä, merino ei ala haisemaan ensimmäisen hien jälkeen, vaan villa voidaan tuulettaa "puhtaaksi." Lisäksi merino lämmittää myös kosteana. Luotto on siinä määrin kova Smartwoolin kerrastoihin, että otamme mukaan vain kaksi kertaa per mies. Sen verran siistejä herrasmiehiä ollaan että boxereita pakataan matkaan kolmet.

Välikertaa käytetään lämmönsäätelyyn ja sen käyttäminen onkin hyvin henkilökohtainen juttu. Toiset tuuppaa menemään pitkälti vain merinoilla ja kuorilla paukkupakkasillakin. Lämmöntuotanto kun on kovin yksilöllistä. Tarvittaessa pystymme laittamaan päälle Marmotin välifleecet joko jalkoihin tai yläkroppaan. Viimeiset viikot hiihdetään toukokuun lopulla, jolloin keli saattaa olla hyvinkin keväinen jäätikön reuna-alueella. Tällöin voidaan tarvittaessa käyttää fleecejä päällimmäisenä kerroksena.

Ääreiset

Retkikunta on käyttänyt Lorpenin sukkia jo vuosia ja siten onkin mahtavaa, että myös tälle reissulle saadaan vetää jalkaan huippusukat. Yksinkertaisuudessaan käytämme Lorpenin Merino Linereita ja paksuja hiihtosukkia niiden päällä. Merinovillaiset tuplasukat toimivat samaan tapaan kuin kerrospukeutuminenkin - vaikka jalka hikoaisikin niin merino lämmittää. Lisäksi teltassa käytetään telttatossuja.

Kylmissä keleissä käsien suojaaminen on erittäin tärkeää. Ongelmana on että, käsillä on koko ajan tekemistä - päivät hiihdetään, pystytetään telttaa ja teltassa puuhastellaan sulatusvesien kanssa ja niin edelleen. Meillä on käytössä lajitelma erilaisia hanskoja alkaen merinovillaisista Smartwoolin alushanskoista aina Marmotin Powerstrech välihanskaan ja Spring glove hiihtohanskaan. Lisäksi valmistamme itse "tuherot" Shelbyn kankaista ja huovutetut villakintaat. Tuherot ovat peukaloton veden- ja tuulenpitävä pussukka, joka vedetään hanskan ja hihojen päälle. Erillisestä reijästä laitetaan sauva pussin sisälle ja siten saadaan näpit suojaan kylmältä.

Päähineitä tarvitaan useita erilaisia kaikenlaisiin keleihin. Retkikunnan kuupat suojataan erilaisilla Marmotin pipoilla. Lisäksi mukana on tuubikauluria ja tuulenpitävää paksumpaa kauluria myrskykeleihin.

 

 
pikkusw
punntise
Julbo_pikku
Lorpen_pikku
partioaitta_pikku
Marmot_logo
 
 
fischer
relaa_pikku
Synaptic_logo
shelby_pikku