Muut varusteet

Muut varusteet

 
 

Seuraa meitä!


GD_Sivakat

Suksilla mennään suurin osa matkasta

Liikkuminen

Suurin osa liikkumisesta tapahtuu suksilla. Retkikunnan valinta on kaksimetrinen teräskanttinen Fischerin e99 tunturisuksi. Suksi kestää kovaakin kohtelua ja kulutusta kovaa jäätä vasten. Siteinä suksissa käytetään ns. Fischerin Magnum BC manuaalisiteitä.

Koska käytännössä puolet hiihtämistä on ylämäkeä ja perässä roikkuu 85kg ahkio on tarvetta saada lisää kitkaa suksien pohjaan. Suksien pohjaan kiinnitetään Colltexin nousukarvat joilla saadaan aikaiseksi lisää pitoa suksen ja lumen välille. Karvat kiinnitetään normaalisti kärkilenkillä ja liimapinnalla, mutta meidän suksiin kiinnitys tehdään ruuveilla. Karvat on kiinni ainakin neljä ensimmäistä viikkoa joten parempi täräyttää karvat kunnolla kiinni.

Monona käytetään yksinkertaista BC-monoa jonka päälle on tuunattu lisäsuojus lämmittävällä välikerroksella. Lämpötilanvaihteluiden oletetaan olevan hurjia reissun aikana joten irroitettava lisäeriste pitäisi olla oikein toimiva valinta. Coverit tehdään Shelbyn mainioista materiaaleista. Näppärinä kavereina retkikunta askartelee itse suojukset monoihin. Samoilla monoilla tepastellaan myös viimeiset 60 kilometriä tunturissa.

Sauvat on erityisesti takamaastohiihtämiseen tehdyt Fischerin pelit, lisäksi molemmilla hiihtäjillä on mukanaan varasauva. Kestävät sauvat on monikäyttöiset sillä niitä käytetään muun muassa teltan kiinnittämiseen hankeen.

Ahkiona käytämme Erapron Paris Expedition muoviahkioita joista on muodostunut pitkälti standardi Grönlannissa. Paris-pulkat on kevyitä mutta kestäviä kapistuksia. Erikoisrakenteiset ahkiot maksaa tuhansia euroja mutta Parispulkat vain puolensataa euroa kipale. Pienellä tuunauksella ja vetonaruilla näillä pärjää sangen mainiosti.

 

My_tools

Työkalut ja korjaaminen

Retkikunnalla on läjä erilaisia työkaluja mukana. Lapiota tarvitaan lumenkäsittelyyn niin telttapaikan valmistelussa, sulatuslumen keräämisessä kuin toiletin kaivamisessakin. Lapion tueksi mukana on myös lumisaha joka helpottaa myrskyvallin rakentamista jota tarvitaan erityisesti piteraq-alueilla tai jos sääennuste lupaa myrskyä. Kannessa olevien railojen etsimistä varten meillä on mukana sondi jolla voidaan tutkailla lumen paksuutta.

Valitettavasti parhaatkin vermeet menee rikki kun tarpeeksi runnoo. Tätä varten retkikunta on koonnut korjaussetin josta löytyy tarvittavat vehkeet korjata vaikka kuuraketti. Monitoimityökalulla hoituu monimutkaisemmatkin korjaustyöt tarpeen tullen.

 

P5250379

Jäätikköhommissa Norjassa

Jäätikköturvallisuus

Koska retkikunta liikkuu jäätiköllä pitkälti koko reissun ajan tarvitaan myös jäätiköllä liikkumiseen erityisvarusteita. Kahdestaan köysistössä liikkuminen painavien ahkioiden kanssa on hankalaa hommaa, erityisesti jos toinen putoaa railoon. Käytännössä ns. self-arrestin tekeminen on täysin mahdotonta näillä painoilla. Mukana on mm. jääruuveja, tiploceja ja prusik-lenkkejä joilla pystytään rakentamaan talja joka mahdollistaa railoon pudonneen hiihtäjän pelastamisen.

Ahkioiden ja varsinkin kahden ahkion kanssa köysistönä hiihtäminen on aika mielenkiintoista puuhaa. Molemmat ahkiot kiinnitetään prusiklenkeillä köyteen joten jos mies ja/tai ahkiot humahtaa railoon on ahkioiden paino köydessä eikä vetovaljaassa.

Jääraudoilla liikutaan hiihdon alussa ja lopussa jäätikön ollessa kumpuilevaa sekä lumetonta. Raudat ovat ns. remmiraudat joten ne käyvät suoraan hiihtomonoihin.

SAM_1319

Tatsikistanilainen tohtori paikkailee Laurin paleltunutta varvasta

Ensiapuvälineet

Jäätiköllä retkikunta on lääkinnällisesti omillaan. Sateliittipuhelimella saadaan retkikunnan lekureilta tarvittaessa konsultaatiota mutta toimenpiteiden kanssa täytyy pärjätä keskenään. Ensiapupakkausta viritellessä pitää pystyä varautumaan kaikenlaisiin ongelmiin joten paketista löytyy vermeet niin haavan ompelusta palovammojen hoitamiseen kuin erilaisten kuume ja vatsatautien lääkitsemiseen. Repertuaari on aikamoinen ja lääkintälaukusta löytyykin noin 50 erilaista artikkelia.

Lääkintävarusteet on käyty läpi retkikunnan lääkäreiden kanssa ja erilaisia tilanteita varten on harjoiteltu pitkin valmistautumisvaihetta.

 
pikkusw
punntise
Julbo_pikku
Lorpen_pikku
partioaitta_pikku
Marmot_logo
 
 
fischer
relaa_pikku
Synaptic_logo
shelby_pikku