Valmistautuminen

Valmistautuminen

 
 

Seuraa meitä!

Panimme retkikunnan virallisesti käyntiin syksyllä 2013, vaikkakin asialla olikin makusteltu jo tovi. Yhteinen halu toteuttaa haastava hiihtovaellus on kypsynyt hiljalleen ja kevät 2015 on oikea aika toteuttaa molempien ensimmäinen iso hiihtoretkikunta.

Jo tässä vaiheessa (syksy 2014) on sangen selvä homma, ettei arktisen hiihtovaelluksen järjestäminen ole leppoisa matka Lapin keväthangille. Projektin järjestelyihin kuluu tunteja, iltoja ja viikonloppuja. Puhelimet soivat, sähköposteja viuhuaa ja ihmisiä tavataan. Normaalien töiden lisäksi homma käy välillä ihan toisesta työstä.

Meillä on vilpitön halu tehdä projektia avoimesti ja kertoa niin valmisteluistakin kuin itse ylityksestäkin niistä kiinnostuneille. Olemme seuranneet useita kotimaisia retkikuntia ja nojatuolimatkailleet mukana niin naparetkillä kuin Grönlannissakin. Siten meille oli luonnollinen päätös kirjoittaa, kuvata ja videoida projektia kaikkien sen vaiheiden varrelta.

Tervetuloa mukaan!

Lauri & Olli

 

GD_Ylämäkeä

Harjoitusvaelluksella Sarekissa talvella 2014

 

Talvi - Kevät 2014

Retkikunta harjoitteli Enontekiön Kilpisjärvellä ja Sarekissa Ruotsissa. Sarekin reissun jälkeen lyötiin aikataulu ja suunnitelma lukkoon. Aiemmin talvella oltiin yhteyksissä ja tavattiin erilaisia tietäjiä ja taitajia, joiden kanssa benchmarkattiin projektia. Kokeneempien reissaajien ja asiantuntijoiden kanssa saatiin projekti käyntiin mallikkaasti. Kaikki apu on tarpeen tehdessään ensimmäistä kertaa tämän kaliberin kuviota. Erityisesti Reissu-Petejen ja Timo "Mudi" Muttosen kanssa sparraamisesta oli apua.

Muutoin kevät koostui pitkälti erilaisten materiaalien ja suunnitelmien valmisteluissa. Sponsoreita on hankala houkutella pelkillä lupauksilla ja vakuutteluilla. Useampi "kiitos, mutta ei kiitos" ei lannistanut silläkään rintamalla.

Suunnitelmia suunnitelmien perään, erilaisia taulukoita ja kaavioita väännettiin kyllästymiseen asti. Loppukeväästä sovittiin yhteistyöstä Relaa.comin kanssa ja Synaptic Oy:n kanssa järkkäiltiin retkikunnalle GoalZeron aurinkopaneelia sekä virtapankkia käyttöön.

 

DSC_5405

Useat projektirupattelut käydään kallioilla

 

Kesä 2014

Lauri vietti kesän pitkälti vuorikiipeilyhommissa Tatsikistanissa seiskatonnisia jahdaten ja muutoinkin valmisteluista pidettiin kesälomaa. Välillä on hyvä puhaltaa ja keskittyä vähän muihinkin juttuihin. Elokuulta hommat pantiin isolle vaihteelle ja pyöräytettiin muun muassa nämä nettisivut kasaan. (Joista iso kiitos Kauppisen Miikalle!)

Elokuussa saatiin varmitettua myös ensimmäiset tukijat retkikunnalle, kun saatiin diili Marmotin, Smartwoolin, Lorpenin ja Julbon tuotteisiin Greendoor Oy:n kanssa. Lisäksi aloitimme yhteistyön Oululaisen Shelby Oy:n kanssa erityisesti tee-se-itse-varusteiden materiaalien hankkimiseksi.

Retkikunta valitettavasti asustelee eri puolilla suomenmaata, joten näin ollen ihan joka ilta ei ehdi viilata grammoja yhdessä. Siitä huolimatta ehdittiin tapaamaan alkusyksystä muutamankin kerran. Syyskuussa tavatiin lisäksi Nina Teravuo ja Jaakko "Korpijaakko" Heikka, joilta kuulimme tarinoita mm. heidän kevään 2014 Grönlannin hiihdosta. Jaakolta saatiin myös erittäin runsaasti arvokasta informaatiota, sekä oman käden kokemusta erilaisista lupaprosesseista. Paperia saa pyörittää lomamatkankin valmisteluissa!

Lokakuussa saatiin varmistettua myös yhteistyö Partioaitta Oy:n kanssa retkikunnan varustamisen osalta.

 

Syksy 2014

Nämä nettisivut julkaistiin lokakuussa 2014. Loput tästä sivusta onkin sitten suunnitelmia tulevaan!

Loppusyksystä suunnitelmissa on tavata ainakin yhden lekurin kanssa ja tutkailla tarkemmin retkikunnan lääkintävarustusta, sekä varautua erilaisiin hazardeihin mitä reissussa voi sattua. Muutoinkin erilaista rutiinien hakemista hätä- ja poikkeustilanteiden osalta riittää. Lisäksi luvassa on visiitti Suomen Arktisen Klubin kokoukseen kuulemaan muiden seikkailijoiden kertomuksia. Marraskuussa suunnataan Stadiin hakemaan inspiraatiota Helsinki Adventure Nightista. Molempien tapahtumien lomassa ehditään tapaamaan ja fiilailemaan varustepuolta.

Retkikunta valmistaa itse osan varusteistaan. Työlistalla on mm. uutta keitinlaatikkoa, tuheroita, eristehametta, joten kaavojen, ompelukoneen sekä saksien kanssa saadaan kyllä puuhastella syksyllä oikein tuelta.

Talvi 2015

Uutena vuotena suunnataan Pyhä-Luostolle kouluttamaan partiolaisille uusia eräoppaita ja siinä sivussa testaillaan varusteita ja uusia vermeitä. Viikon verran temutaan partiohommassa maastossa ja jäädään päälle harjoittelemaan retkikunnan kanssa - toivottavasti erittäin lumisiin olosuhteisiin!

Tammikuun lopulla ja helmikuussa suoritetaan vielä kaksi viikonloppua järven sekä meren jäällä viimeistelyharjoituksissa. Tarkoituksena ja tavoitteena on tehdä viimeinen testaus niin miehille kuin varusteillekin. Toivotaan että tänä talvena on jäätä vesissä niin, että siellä passaa ihan liikkuakin. Kaikenlaisia elektronisia vimpaimiakin pitää päästä testaamaan, joten toivottavasti ensimmäiset hiihtopäivitykset saadaan sateliitin kautta liikenteeseen jo jommalta kummalta näistä reissuista.

Jossain tässä välissä kuivatetaan kasvikset, lihat ja juustot neljänkymmenen päivän hiihtolenkin varalle. Ostoslista on siinä määrin pitkä, että useampi viikonloppu on varattu kuivatus ja pakkausoperaatiota varten. Lisäksi kaikki sapuska pitää pussittaa päiväannoksiksi patukoineen, urheilujuomineen ja legimättöineen, joten ei tämä ihan pieni homma ole.

Maaliskuussa kaiken pitäisi olla valmista ja rahdin suunnata kohti Grönlantia. Retkikunta itsessään starttaa kohti aloituspaikkaa hieman ennen huhtikuun puoliväliä. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin suksille päästään 16.4.

 
pikkusw
punntise
Julbo_pikku
Lorpen_pikku
partioaitta_pikku
Marmot_logo
 
 
fischer
relaa_pikku
Synaptic_logo
shelby_pikku